© Copyright Michiel Blankwaardt 2020

over michiel

hoofd4
Foto: Ruud Pos

Michiel Mwaka Blankwaardt is geboren op 12-02-1982 in Tanzania (Morogoro) en werd toen hij 5 maanden oud was geadopteerd. Hij woonde 3 jaar in Tanzania en daarna 4 jaar in Sierra Leone en Soedan (Darfur). 

Toen hij 7 jaar oud was is hij definitief met zijn ouders en zusje naar Nederland gekomen.

 

Michiel groeide op in Den Haag en was al vanaf jonge leeftijd met acteren en toneel bezig.
Dat begon bij jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag. In 2007 rondde hij na 4 jaar de acteursopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht af. Sindsdien is hij een veelgevraagd acteur in het (Nederlandse) theater, film en televisielandschap.

TV & FILM

Op televisie was hij in 2013 te zien als stamlid (sterkste krijger) in het programma Welkom bij de Kamara’s. Hij speelde ook gastrollen in onder andere Seinpost Den Haag, De Co-assistentJeuk., A’dam-E.V.A.Hunter StreetDe Ludwigs en Flikken Maastricht.

Vanaf het 1e seizoen tot en met het laatste (5e) seizoen vertolkte hij de rol van Bamba in de serie Familie Kruys.

Daarnaast speelde hij o.a. in de films Alles is FamilieHet Geheim en Kinshasa (korte film).

THEATER

Michiel speelde bij veel verschillende theatergezelschappen waaronder Theatergroep Het Vervolg (Biedermann en de brandstichters), Ro Theater (Woyzeck), ZEP Theaterproducties (Macbeth), Van Engelenburg Theaterproducties (De Vrek), WAT WE DOEN en Maas theater en dans (De Jokkebrokker) en regelmatig bij Theatergezelschap BonteHond (AaiPet, KLUCHT, VADERTJE & MOEDERTJE en PAK’M).

WOISKI VS WOISKI

In 2018 speelde Michiel een rol in de voorstelling (Woiski vs. Woiski) van Orkater en het Bijlmer Parktheater.

WijkJury selectie Nederlands Theater Festival beste voorstelling 2017/2018

Voor deze rol (Max Woiski jr.) werd hij genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) 2018.

 

De jury: “Michiel Blankwaardt neemt ons met zijn overtuigende spel mee in de tragedie over vader en zoon Woiski. Hij vertolkt Max Woiski junior, de jongen die naar Nederland kwam om te studeren, maar door zijn vader werd uitgebuit. Via het verwaarloosde kind weet Blankwaardt de toeschouwer toch sympathie te laten voelen voor de verbeten oude man die hij ook ten tonele brengt. Als Woiski junior is Blankwaardt in idealisme vastgebeten, diep teleurgesteld en prachtig wanhopig.”

aaipet

De theatervoorstelling AaiPet van BonteHond was in 2015 winnaar van de Zilveren Krekel 2015, categorie meest indrukwekkende theaterproductie.

 

Een quote uit het juryrapport:

“In AaiPet halen de muzikale acteurs Dionisio Matias en Michiel Blankwaardt alles uit hun elastieken lichaam om met iPads in de hand een virtuoze slapstick- en goochelshow ten tonele te toveren. In de dolkomische stijl van Laurel en Hardy mengen ze old school-variété met digitale techniek. Met liefst 200 cues – door hen zelf uitgevoerd – loodsen de acteurs zichzelf door griezelig perfect getimede scènes…”